Istoria stilului de arte martiale - Kyokushinkai

 

Sosai Masutatsu Oyama s-a nascut in 1923, pe 27 iulie, intr-un sat din Coreea de Sud. La varsta de 9 ani, pe cand locuia la ferma sorei sale din Manciuria, a inceput studiul artelor martiale, cu o forma de Kempo din China de Sud, numita " 18 Maini ". In 1938 Mas Oyama pleaca spre Japonia cu dorinta de a face scoala de aviatie si a deveni pilot de vanatoare, dar a fost fortat sa renunte la visul sau si sa-si caute de munca. A continuat practicarea Judo-ului si a Box-ului, iar interesul sau pentru artele martiale l-a facut sa inceapa studiul Karate-ului din Okinawa, sub indrumarea lui Gichin Funakoshi.

Fiind foarte ambitios, Mas Oyama a progresat rapid si pe la varsta de 20 de ani a obtinut cel de al 4-lea Dan. Tot in acea perioada a intrat in Armata Imperiala Japoneza si a inceput studiul Judo-ului cu scopul de a-si dezvolta tehnicile de fixare si proiectare. Cand a incetat practicarea acestei arte, dupa aproape 4 ani, obtinuse deja al 4-lea Dan. Dupa infrangerea Japoniei in cel de al II-lea Razboi Mondial, Oyama, ca de altfel toti tinerii japonezi, a suferit o depresie puternica. Pentru a scapa de aceasta a inceput antrenamentele de Goju-Ryu cu Maestrul coreean So Nei Chu. acest profesor, recunoscut pentru puterea sa fizica si inclinatiile spirituale, a avut o mare influenta asupra tanarului Oyama. Maestrul So l-a invatat despre fundamenetle spirituale ale Budismului si inseparabilitatea fata de Buda.

 Dupa cativa ani de antrenament Maestrul So l-a sfatuit pe Mas Oyama sa-si dedice viata Artelor Martiale si sa se retraga in munti pentru a-si cladi corpul si mintea. In 1946, Mas Oyama s-a retras pe muntele Kiyosumi, situat in prefectura Chiba. A fost insotit de unul din elevii sai, Yashiro. Unul din prietenii sai le aducea mancare in fiecare luna. Prin antrenamente zilnice, Oyama a invatat sa treaca peste stresul cauzat de singuratate, dar Yashiro nu a rezistat si a plecat dupa 6 luni. Dupa aproape 14 luni, domnul Kayama, cel care le aducea proviziile alimentare l-a anuntat cu datorita anumitor circumstante, nu mai poate face acest lucru si astfel planul lui Oyama de a sta in singuratate pentru 3 ani a luat sfarsit. In 1950, Mas Oyama a inceput faimoasele sale lupte cu taurii, fie pentru a-si testa puterea, fie pentru ca lumea sa-i observe tehnicile sale de karate. Oyama a invins 52 de tauri, omorand trei instantaneu si rupand coarnele altor 49, doar cu o lovitura de brat. 


 


 

Oyama a deschis primul sau "Dojo" in 1953, in Mejiro, langa Tokyo. In acest moment puterea fizica si tehnicile sale se aflau la apogeu, asadar antrenamentele erau foarte severe. Multi dintre elevii sai erau si memebrii ai altor stiluri, astfel incat Mas Oyama a avut ocazia sa compare karate-ul sau cu celelalte. In acest mod el a adoptat acele tehnici si concepte care I se potriveau mai mult si le-a utilizat in antrenamentele sale, punand astfel bazele actualului Kyokushin Karate. 

Prima scoala de Kyokushin din afara Japoniei a fost deschisa de Shihan Bobby Lowe, in 1957, in Hawaii. 

Mas Oyama a sustinut prima sa demonstratie in Hawaii. Dupa demonstratie, Shihan Bobby Lowe a discutat cu Oyama posibilitatea de a se antrena cu acesta. Tatal lui Bobby Lowe fusese instructor de Kung Fu, asadar acesta se antrenase foarte mult in stilurile chinezesti. Desi cu experienta uimitoare, dovedita mai ales prin gradele obtinute pana la 23 de ani (4 Dan Judo, 2 Dan Kempo, Shodan Aikido), Lowe a fost extrem de impresionat de demonstratia lui Oyama. Mas Oyama la- invitat pe Lowe la Tokyo pentru a lua parte la antrenamentele sale. Dupa un an si jumatate, Bobby Lowe devenise primul uchi-deshi in Kyokushin, eveniment ce mai tarziu s-a transformat intr-o traditie, numita "Wakajishi", sau Leii Tinerii ai lui Oyama, unde numai cativa erau alesi in fiecare an pentru a se dedica Karate-ului pentr o mie de zile. 

Cladirea sediului a inceput sa fie construita in 1963 si a fost deschisa oficial in 1964. Atunci Mas Oyama a adoptat pentru prima oara numele de KYOKUSHIN. In prezent acesta reprezinta una din cele mai mari organizatii de arte martiale din lume. Moartea marelui Maestru Masutatsu Oyama a adus multa mahnire atat in sufletele practicantilor de Kyokushin cat si in cele ale tuturor practicantilor de arte martiale. Sosai a murit in 1994, la sfarsitul lunii Aprilie, intr-un spital din Tokyo. 


 

 

Caligrafia kanji, purtata universal pe partea din fata a gi, inseamna pur si simplu Kyokushinkai. Aceasta este compusa din 3 cuvinte:

Kanji

Kyoku Kyoku - ultimul

ShinShin - adevar

KaiKai - societatea

 

 

Kanku

Simbolul Kyokushin-ului este Kanku, denumire derivata din Kanku Kata. In acest kata mainile sunt ridicate si degetele se intalnesc pentru a forma o deschidere prin care se vede cerul. Partea de sus si de jos reprezinta primele degete de la fiecare mana atingandu-se, reprezentand varfurile sau punctele maxime.

Sectiunile groase din lateral reprezinta incheieturile, simbolizand puterea. Cercul din mijloc reprezinta deschiderea dintre maini prin care se vede cerul, simbolizand infinita profunzime. Intregul Kanku este inchis de un cerc, simbolizand continuitatea si actiunea circulara.

Kanku

 __________________________________________________